Menu

The Cat Lady

Psát recenzi na adventury je těžké, jelikož člověk toho moc o příběhu nechce prozradit těm, kteří si chtějí hru vyzkoušet sami. Takže vám prozradím jen hrubý začátek a tím bohužel i skončíme. Příběh této hry se točí kolem osamělé ženy jménem Susan, která žije sama se svými kočkami. Trpí těžkými depresemi, takže jednoho dne se rozhodne, že už toho má dost a pokusí se o klasickou sebevraždu s pilulkami na spaní. Ze světa mrtvých však musí přijít zpět mezi živé, jelikož má před sebou velké poslání. Jejím úkolem je zabít několik šmejdů, které hra označuje za parazity, kteří si skutečně zaslouží umřít, na rozdíl od naší hlavní hrdinky. A tak nějak hra začíná.

TCL-01 TCL-02

Během hraní se budete vracet v čase, tedy alespoň ve svých vzpomínkách, jelikož hodně informací hra odkrývá postupně. Proto si užijete spoustu návratů do minulosti, které dokonce můžete kolikrát i ovládat, přestože hlavní hrdinka je třeba jinde. Zní to možná divně, ale je to prosté. Představte si typickou bublinu se snem, které se objevují v animovaných filmech. No a v této bublině se odehrává jiná část příběhu, kterou můžete řídit, a která má něco společného s tím, co se děje. Měl bych také upozornit, že se jedná o adventuru s hororovými prvky, ale zase se nemusíte bát, že by každou chvíli něco někde vyskočilo, to ne. Hra je tím hezky „okořeněná“, nic víc. Taky navštívíte nejen spoustu roztodivných míst, ale samozřejmě i byt a bytovku, ve které Susan žije. Celkem je ve hře sedm kapitol, které postupně více a více odhalují se Susanina života, doplněno o likvidaci parazitů.

TCL-03 TCL-04

A protože příběh hry vyzrazovat nechci, tak se rovnou přesuneme na zpracování. Grafika je osobitá a celkem hru vystihuje. Přece jen je to příběh o ženě, která trpí depresemi z okolního světa, takže zapomeňte na zářivé barvy a připravte se na šeď a černo. Někomu se možná grafický styl líbit nebude, ale osobně s ním problém nemám. Zvuky a dabing jsou povedené, ovšem mají drobné mouchy. Někdy charakter řekne trošku něco jiného, než jak psáno v textu, a některé části dabingu jsou krapet horší, ovšem to jsou drobnosti, které nejspíš přehlédnete díky zbytku hry. Soundtrack je zatraceně povedený a dokonale podkresluje hru. No prostě jde o dokonalost, která má jen drobňoučké vady na kráse. A překvapivě tuto hru neovládáte myší, nýbrž klávesnicí! Zní to možná divně, zvlášť pro PC hru, ale ovládání je intuitivní, snadné a nikdo by s ním neměl mít větší potíže.

TCL-05 TCL-06

Tahle hra by se dala ovládat snad i na stařičkém Atari 2600. Postavu Susan ovládate pomocí šipek vpravo a vlevo. Šipkou nahoru se na místech s něčím, co může Susan prozkoumat či vzít, vyvolá menu, kde vyberete požadovanou dostupnou akci a potvrdíte enterem. No a šipkou dolů se dostanete do inventáře, kde si vyberete požadovaný předmět a vyberete požadovanou akci. Nic složitého to opravdu není a celkem mě překvapilo, jak dobře to funguje. Přece jen je převážná většina adventur ovládána myší. Hlavně ty point’n’click, které to mají už v názvu. Ovládání, stejně jako zbytek hry, je skutečně mistrně odvedené.

TCL-07 TCL-08

The Cat Lady je dostupná pouze pro PC, i když ovládání této hry jistě umožňuje portaci na konzole. Na svědomí ji má studio Screen 7 a Harvester Games. Cena této hry je neuvěřitelná, protože činí pouhých 180 Kč za hru i digitální soundtrack v jednom.  Samozřejmě existují i různé jiné balíčky, které se cenou liší. Bohužel zatím není na Steamu, jelikož neprošla Greenlight fází, ale možná se tam brzy objeví. Pokud tedy máte rádi adventury, které mají silný příběh a spoustu „hustých“ momentů, můžete hru zakoupit zde, kde je rovněž k dispozici i demoverze, nebo ji můžete pomoci v Greenlightu pod tímto odkazem. The Cat Lady je tutově nejlepší adventurou, kterou moje oči kdy spatřily, a i když těmto hrám moc neholduji, toto je těžká výjimka. Pokud máte rádi tento žánr, nebo jste prostě zvědaví, jak se Susan vypořádá se svým démonem a všemi těmi parazity na zlikvidování, určitě si tuto hru nenechte ujít.

Žádné komentáře

Playhit TV

Česká databáze her

Reklama