Menu

Turok – Lovec je zpět

..Odkud to přišlo?

Co vlastně znamenal rok 1997 pro herní historii? Překvapivě pestrý rejstřík her ať již nově vzniklých kousků typu Grand Theft Auto nebo druhé pokračování Worms a spoustu dalších. V kategorii FPS her se významně zapsal kousek vytvořený vývojářem Iguana Entertainments názvem Turok: Dinosaur Hunter. Od svých kolegů v žánru překvapil jako první nutností vlastnit 3D akcelerátor, čili nějaké té grafické karty to prostě již nešlo. Mělo to svůj důvod v podobě na svou dobu luxusní podívané. Textury byly detailnější a prostředí rozmanitější a stačilo k tomu vlastnit tehdejší kartu typu Voodoo, kterou jsem měl tu hrdost vlastnit v její druhé podobě s praktickým označením Voodoo 2.

2015-12-20_00019

..Proč nyní?

Někteří z vás se asi ptáte proč se vracím o téměř 20 let zpět do historie a zkouším tu nostalgicky představovat retro hru? No není již žádným tajemstvím, že se občas některá studia vydají cestou oprášení starých klasik, kterým dodají i lesk dnešní doby. Turok by se dal nazvat spíše oprášenou verzí originálu. Chytli se ho vývojáři z Night Dive Studios, kteří si vyjednali práva a jak během léta oznámili, že Turoka vrátí do podvědomí dnešních hráčů, tak klobouk dolů, že to tak skutečně dopadlo. Nebudu daleko od pravdy pokud prohlásím, že cena byla nasazena tak, že se proti tomu zvedla velká vlna nevole na Steamu foru. Zeptejte se sami sebe. Dali byste 15 Euro za oprášenou verzi Turoka, která nepřináší žádné zásadní úpravy grafiky a hratelnosti? Sám uznávám, že jsem byl na pochybách a koupi nějaký čas odkládal.

2016-01-12_00003

..Co nabídne?

Pokud vezmu v potaz skutečnost, že tento remaster jak je uváděn samotnými autory se dostal na Steam nějaký týden před vánoci, tak je docela brouk do hlavy zdali koupit nebo ne. Počáteční odpor a řeknu-li výsměch ohledně ceny mě brzo začal nahlodávat a já zavzpomínal na staré časy, kdy jsem Turoka hrával a hry tak nějak obecně byly dělány s láskou a ne jen pro peníze. Po sledování zvýšeného zájmu komunity a nadáváním na vývojáře mi došlo, že sakra oni si zaslouží víc, než jen nadávky na cenu. Kdo nám dokáže přivést 20 let starou hru v dnešní době? Ano moc vás toho nenapadne. Engine hry se zajímavě propojil a to díky spojení N64 a PC verze a vznikl jakýsi hybrid engine nazvaný Turok-EX, který dovolil přinést i některé moderní grafické efekty. Odrazy, nasvětlení, záření, bloom a tak dále. Vzhled hry jako takový však zůstává původní. Autoři se o hru pečlivě starají a od vydání vydali už pár větších updatů, který vychytal některé závažné chyby. Díky tomu a díky parádní komunitě, která již začala vytvářet a mody do hry a to prosím i bez editoru! Ten je na cestě společně se Steam Workshopem jsem se rozhodl podpořit vývojáře a hru zakoupil.

2016-01-12_00011

..Jak se to hraje?

S vydáním hry se brzy objevily prvotní reakce na hratelnost, které mě trochu odrazovaly. Na vyšší obtížnost se navýšila i rychlost samotné hry a vzhledem k tomu i respawn nepřátel. Výzva se pak spíče překlopila směrem k frustraci a nechuti akceptovat tento zásadní odklon od svého originálu. Toto bylo již upraveno a já tak již hrál upravenu verzi. I v ní mám pocit, že hra je prostě rychlejší a svižnější. Navýšen byl počet snímků za vteřinu a tak při 60 snímcích zažijete větší plynulost, než dříve. V době vydání byly hardwarové možnosti omezené, že se ještě původní vývojáři uchýlili k radikálnímu systému snížení náročnosti na výkon a to přidáním efektu mlhy. Ta tu je opět zpět a k Turokovi prostě patří a má svoje zastánce a odpůrce. Sebe počítám někdy mezi tyto dvě skupiny a byl jsem mile překvapen, že se nyní dohled o něco zvětšil a již to není tak máte kousek před sebou stěnu z mlhy, ale dohled se rozšiřuje a tím vlastně i narůstá obtížnost. Nepřátelé na vás budou reagovat dříve a jakoby hra nebyla připravená na tento krok, takže obtížnost místy potřebuje ještě doladit. Pár kosmetických změn čekalo i úrovně, které mají nyní oproti originálu lépe najitelné klíče a už nemusíte v zástupu lidí kteří kvůlu tomu původní díl nedohráli. Po nasbírání potřebných klíčů vás čeká jejich aktivate u portálu kde se budete dostávat do dalších úrovní.

2015-12-19_00006

..Suma sumárum

Abych to nějak shrnul, tak můžu říct, že toto bylo poprvé kdy jsem našel skutečně adekvátní takto vysoko nasazenou cenu a to nejen díky skvělému přístupu vývojářů, kteří nadále šperkují tuhle klasiku, ale i díky skvělé komunitě. Spousta lidí již ukazuje svoji tvorbu na lepším vzhledu hry a tak se vám stane, že vám možná spadne čelist až uvidíte některé ukázku změny textur a sám jsem si vyzkoušel editaci a není to nic složitého. Kdo hledá ten najde a tady to platí dvojnásob. Na Steam foru hry je navíc hodně solidárních fandů, kteří vám rádi pomohou a budou vás podporovat. Turok se vrací v plné síle a jsem na něj hrdej, protože jsem nečekal tak krásnou podporu. Na závěr vás jistě potěší informace přímo od vývojáře, že stejná péče čeká i Turok 2 na kterém se pravě od ledna začalo pracovat. Dávám 82%.

..Odkud to přišlo? Co vlastně znamenal rok 1997 pro herní historii? Překvapivě pestrý rejstřík her ať již nově vzniklých kousků typu Grand Theft Auto nebo druhé pokračování Worms a spoustu dalších. V kategorii FPS her se významně zapsal kousek vytvořený vývojářem Iguana Entertainments názvem Turok: Dinosaur Hunter. Od svých kolegů…

82%

0%

Dáte si steak z raptora a nebo budete jejich svačinkou?

Hodnocení čtenářů: 2.8 ( 1 hlasů)
0

Ve hře mám svobodu a spoustu zážitků, které si můžu kdykoliv zopakovat. Mission Accomplished.

Žádné komentáře

Playhit TV

Česká databáze her

Reklama